Studiebesök vid Gotlands Träkonstruktioner AB 13 november

 

48 av klubbens medlemmar hade det stora nöjet att få besöka Gotlands Träkonstruktioner AB den 13 november. Tomas Björkqvist tog emot och berättade om företaget, hur det startade och var man är idag.

Under kristihimmelsfärdsdagen 2022 ödelades det stora hönshuset till en av Gotlands största äggproducenter. Denna tragiska händelse blev samtidigt vändpunkten och ett skifte av gårdens verksamhet. Redan innan fanns ett intresse för träproduktion och nu satsade gården vidare och företaget Gotlands Träkonstruktioner skapades. En viktig produkt är takstolar och som av en tanke råkar gårdens gamla bomärke likna takstolar, träkonstruktioner. Bomärket blev alltså en övertygande logga för företaget.

Idag är det tre anställda i företaget, utöver Tomas som VD finns även Gunilla och Joakim Björkqvist.

I den mycket moderna lokalen om 1200m^2 är det högt till tak, golvvärme och avancerade tekniska hjälpmedel för att med precision hantera tunga element. Med stöd av laser kan positionen av balkar fastställas med millimeternoggrannhet. Med magnetbord kan man flytta runt stora vikter och sedan med magnetkraft låsa bordet till den underliggande stålskivan på golvet. Enkelt och effektivt.

Virket för företagets träkonstruktioner kommer från dels Gotlandsflis som från fastlandet. Särskilt är det långa granar och tallar som måste importeras till ön. Företaget är certifierade för tillverkning enligt EN 14250-2010 vilket ju är en förutsättning för att klara marknadens krav och ge trygghet i produktionen. Ackreditering görs med stöd av företag på fastlandet.

Den färdiga produkten, t ex en stor takstol, ska hålla en fuktkvot[1] av högst 18 % vilket är viktigt att säkerställa vid leverans. Sedan är det upp till byggaren att klara fukten.

Det råder ett ökat intresse även för mycket stora träkonstruktioner, -ni känner väl till Sara Kulturhus i Skellefteå som är ett av världens högsta trähus. Mycket talar för att långsiktig och hållbar husproduktion kommer att baseras mer på trä än annat redan i den nära framtiden. Som ett riktig fint komplement kan företaget även satsa på restaurangverksamhet. Det vet vi som njöt av Gunillas fantastiska soppa! Mycket välsmakande, – stort tack för den upplevelsen!

Vi hoppas alla att det går fortsatt bra för företaget och att det kanske rentav kan expandera sin verksamhet.

Stort tack för besöket!

/Kenneth

 

 

 

[1] Fukten (vattnet) i trä anges som fuktkvot vilket är förhållandet mellan fuktinnehåll i kg och mängden torrt material i kg. Fuktkvoten, u, definieras som kvoten mellan vattnets vikt i det fuktiga materialet och vikten av torrt trä efter torkning i 103 °C.

Tomas Björkqvist berättar om företaget

Den flexibla och noggranna sågen. Kanske det viktigaste redskapet.

 

Med grön laser projicerat från projektor i taket, kan datorprogrammets ritning överföras till placering av trädetaljer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.